mandag den 31. december 2012

Brunkager...

Så er jeg nået til den sidste af mine julekager for i år.
Jeg glemte desværre at få taget billeder inden de blev spist, men opskriften skal I ikke snydes for.

Jeg har efterhånden fået samlet en del opskrifter sammen på brunkager, og for et par år siden bestemte jeg mig for, en gang for alle, at finde den bedste.
Derfor gav jeg mig i kast med et "brunkage-battle" med 5 opskrifter. Jeg bagte to slags brunkager, den bedste opskrift gik videre, og den dårlige blev smidt ud. Dette blev gjort et par gange indtil jeg stod tilbage med den bedste af opskrifterne. Det blev denne fra Karoline - og de er bare gode :-)

Brunkager (ca. 250 stk):

200 g blødt smør
125 g lys sirup
250 g sukker
1 ss stødt kanel
1 ts stødt nellike
100 g smuttede hakkede mandler
35 g finthakket sukat
1 ¾ ts potaske
1 ss lunkent vand
500 g mel

Kom smør, sirup og sukker i en stor tykbundet gryde. Lad det smelte ved jævn varme under omrøring – det må ikke koge.
Tilsæt kanel, nellike, mandler og sukat. Rør i blandingen til den er halvkold (28°).
Opløs potasken i vandet og rør det i sukkemassen sammen med melet lidt efter lidt.
Del dejen i tre portioner og tril dem til ruller (ca 4 ½ cm i diameter).
Stil dem tildækket i køleskabet i mindst et døgn.
Skær rullerne i ca 2 mm tykke skiver og læg dem på bagepapir.
Bages ved 175° (varmluft) i 6 min.

Godt nytår til alle.

onsdag den 19. december 2012

Kaneljulekiks...

Endnu en opskrift fra Miss Muffin :-)
Kaneljulekiksene så bare så lækre ud på billederne - hun tager nogle rigtig smukke billeder, så dem måtte jeg prøve.
Jeg fulgte opskriften, men valgte at rulle dejen i stænger og så skære dem ud. Det virkede fint.
De er rigtig lækre, og så er det rart med noget nyt til jul i stedet for klassikerne.
Jeg synes de minder lidt om jødekager - men det gør bestemt ikke noget.

Her er opskriften med mine rettelser.



Kaneljulekiks (ca. 35-40 stk.):

200 g. blødt smør
175 g. flormelis
250 g. mel
50 g. mandelmel
2 spsk. kanel

Rør smørret blødt med flormelis.
Kom de øvrige ingredienser ved og ælt til en fast dej. Bliver den for fast tilsættes en smule vand.
Rul dejen til stænger på ca 4 cm lad dem hvile i kølekskabet i 2 timer.
Skær rullerne ud i tynde skiver på ca 2-3 mm og læg dem på bageplader.
Bag dem i 6-8 min ved 180° (varmluft) til de er gyldenbrune.
Lad dem køle helt af på en bagerist inden de kommes i tætsluttende dåser.

mandag den 17. december 2012

Håkonskager - eller marcipan-specier...

På Miss Muffins blog fandt jeg nogle opskrifter jeg skulle prøve i år.
Disse marcipan-specier - eller håkonskager var oplagt at prøve, da jeg havde en rest marcipan i køleskabet.
Jeg har fulgt opskriften, dog blev det til 85 g marcipan. Og jeg havde dem kun stående i køleskabet i 2 timer inden de blev skåret ud, men det virkede fint.
Her er opskriften som jeg lavede dem.



Marcipan-specier (ca 80 stk):

200 g. blødt smør
90 g. flormelis
85 g. marcipan
1 vaniljestang
250 g. hvedemel
1 æg
rørsukker

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.
Pisk smør, flormelis og vaniljekorn til, at smørret er helt blødt og luftigt.
Riv marcipanen groft og tilsæt den sammen med melet.
Ælt det hurtigt sammen og lad dejen hvile 30 min.
Del dejen i 3-4 stykker og rul dem til ruller på ca 3 cm i diameter. Pak dem i husholdningsfilm og lad dem hvile i et par timer i køleskabet.
Stængerne rulles først i sammenpisket æg og derefter i rigeligt rørsukker.
Skær rullerne i ca. 5 mm skiver, som lægges på en bageplade med bagepapir. De må ikke ligge for tæt, da de flyder lidt ud.
Bag dem i 12 min ved 165° (varmluft) til de er let gyldenbrune i kanterne.
Lad dem køle helt af inden de kommes i en tætsluttende dåse.

søndag den 16. december 2012

Pebernødder...

Denne week-end har været den store julekage-bage-weekend. Jeg har fået lavet alle mine julekager, som i år er pebernødder, brunkager, håkonskager og kaneljulekiks.
Så der kommer nogle indlæg i træk hvor i får de forskellige opskrifter.

Først er der pebernødderne som jeg bager hvert år - jeg elsker pebernødder.
Opskriften er en gammel en jeg engang fandt i en lille folder med julekager fra Tørsleff.

Jeg har tilføjet lidt ekstra peber, da jeg synes der skal være lidt gods i pebernødder. Man kan også bruge chilipulver eller cayennepeber hvis de skal være endnu stærkere.
Jeg ruller aldrig mine pebernødder, da jeg synes det tager for lang tid (der er rigtig mange), og jeg synes heller ikke at det gør noget at man kan se at de er hjemmelavet :-)



Pebernødder (mange):

250 g mel
1 ts hvid peber
1/2 ts stødt ingefær
1/2 ts stødt nelliker
1/2 ts kanel
100 g smør eller margarine
175 g sukker
1 æg
2 ss fløde

Mel og krydderier blandes og smørret smuldres i.
Æg og sukker piskes til en æggesnaps.
Fløden blandes i æggesnapsen.
Melet samles med æggesnaps og dejen æltes godt igennem.
Dejen rulles til stænger på tykkelse med en finger.
Skæres i ca 1 cm stykker og evt. rulles til kugler.
Bages i en forvarmet ovn 160° (varmluft) i 9 min.

fredag den 7. december 2012

Efterårscupcakes...

Jeg lavede disse efterårscupcakes fornyligt, godt inspireret af de smukke efterårsfarver på træerne.
Jeg mener det var banan cupcakes lavet efter Julias opskrift med chokolade ganache.


Jeg havde lige købt de nye marguritte udstikkere, som selvfølgelig skulle afprøves.
Derfor blev der udstukket blomster i forskellige størrelser i fem forskellige farver fondant: lysebrun, mørkebrun, lyserød, lilla og orange.
Da alle blomsterne var udstukket, sad jeg foran fjernsynet og samlede de forskellige kombinationer. Da der ikke var ret meget lys, var det svært at se hvilke farver jeg satte sammen. Men jeg synes det gav et rigtig godt resultat, for jeg fik derved lavet nogle kombinationer, jeg ikke normalt ville have sat sammen.
Så det er et lille tip, hvis du gerne vil udfordre din kreative side vedrørende sammensætning af farver.